/ Областна администрация-Добрич
Възможностите за сътрудничество между област Добрич и чешката област Злин са обсъдили на среща областният управител на Добрич Красимир Кирилов и Н. Пр. Душан Щраух - извънреден и пълномощен посланик на Република Чехия у нас.

Посланикът на САЩ е оптимист за партньорството с Добрич и региона

Няколко години по-рано е имало преговори за подписване на Меморандум за сътрудничество между двете области, но по обективни причини връзките са прекъснати, е припомнил областният управител. Дипломатът от своя страна е изразил готовност да съдейства за подновяване на контакта между областните администрации и е заявил подкрепа и готовност да подпомогне сътрудничеството между двете области.

Красимир Кирилов е запознал чешкия посланик с икономическия профил на област Добрич и е представил забележителностите и възможностите за туризъм в областта. От своя страна дипломатът е изразил добрите си впечатления от приятелските контакти, които ДКИ „КЦ - Двореца“ в Балчик има с Училището по стъкларство във Валашске Мезиржичи.

Директорът на културния институт в Белия град Жени Михайлова, която също е присъствала на срещата е споделила, че и тази година продължават установените добри традиции и в резултат на нови проекти по програмите „Еразъм +“, които „Двореца“ ще реализира, седем студенти от Чехия ще работят в културния институт в Балчик три месеца и половина през летния сезон.