Бюджети 2012 гледат на извънредни заседания в Балчик и Крушари
Бюджети 2012 гледат на извънредни заседания в Балчик и Крушари / Дарик Добрич - архив

Извънредни заседания ще проведат Общинските съвети на Балчик и Крушари, след като областният управител на Добрич Желязко Желязков върна за преразглеждане решенията за приемане на бюджетите на двете общини.

Дарик припомня, че общинските съветници на Балчик приеха бюджет 2012 с дефицит от 15 млн. лева. Това стана, след като местният парламент не одобри предложението в приходната част на бюджета да се включи продажба на акциите на общината в „Албена” АД. С очакваните приходи от около 15 млн. лева бе планирано да се изплатят заемите, поети от предишния състав на Общинския съвет и да се финансират местни дейности в инфраструктурата, културата и спорта.

Бюджет 2012 на община Крушари бе обявен от областния управител за незаконосъобразен поради значителната разлика между крайните параметри, одобрени от съветниците и проектът за бюджет, внесен за разглеждане от кмета на общината Добри Стефанов. Де факто Общинският съвет на Крушари е съставил и приел нов проект за бюджет, с което не е спазена процедурата по съставянето, обсъждането и внасянето му – обобщава губернаторът.

4 110 199 лева е бюджетът на Крушари за 2012 година, а на община Балчик – близо 24 млн. лева.