Ботаническата градина влиза във владение на спорен имот в Двореца
Ботаническата градина влиза във владение на спорен имот в Двореца / netinfo

Балчишкият районен съд присъди Държавен културен институт "Културен център Двореца" да предаде на Софийския университет "Св. Климент Охридски" владението върху спорни 120 дка публична държавна собственост и част от Защитената местност "Ботаническа градина - Балчик". Това съобщават от Ботаническата градина. Изпълнителният лист е издаден от председателя на съда на база решение на Добричкия окръжен съд от 21.10.2009г., независимо че е обжалвано пред Върховния касационен съд. Съдът призна за установени правата на "Двореца" върху сградите, което предполага и опазване на архитектурно-историческото и културно наследство.

Предстои завеждане на изпълнително дело и въвод във владение, с което на този етап се слага точка на дългогодишния спор между двете ведомства за правата им върху тази територия. Освен юридическа тежест, този акт има и обществено-значима страна, коментират от Ботаническата градина. С него засега се гарантира запазването на зеления кът по Северното Черноморие и увеличаването на биоразнообразието в него.

Няма информация сегашният кабинет да е издавал нови документи, с които по административен път да решава съдбата на Университетската ботаническата градина, казват оттам. През тази година научното ведомство ще чества 55 години от създаването си.