Ботаническата градина в Балчик се готви за 53-ти рожден ден
Ботаническата градина в Балчик се готви за 53-ти рожден ден / netinfo
Университетската ботаническа градина в Балчик се готви да отбележи Празника на градината – 27 юли, съобщават от ръководството на институцията. На тази дата през 1955 година със заповед на тогавашния Министър на културата и образованието е създадена Ботаническа градина към СУ”Св.Климент Охридски” в Балчик.

Празникът тази година съвпада със 115 години от рождението на големия български ботаник- създател и пръв директор на Ботаническата градина в Балчик –академик Даки Йорданов. В негова чест ще бъде открита фотографска изложба на Кирил Кирков, озаглавена “Богатствата на ботаническата градина в Балчик”.

Освен колекции от едногодишни летни цветя, ботаниците ще покажат на своите гости и новия кът от зимоустойчиви кактуси и сукуленти, както и частично обновената Пролетна градина.

Тържеството ще започне с поднасяне на венец пред паметната плоча академик Даки Йорданов и доклад за живота и научната му дейност.

На празника се очакват много гости – ректорът на СУ”Св.Климент Охридски” проф.Иван Илчев, председателят на Българското ботаническо дружество проф.Добринка Темнискова, заместник- ректорa по научната част на ЛТУ доц.Петър Желев, научни работници от институтите на БАН, родственици на акад.Даки Йорданов.