Ботаническата градина навършва 55 години
Ботаническата градина навършва 55 години / Ботаническа градина - Балчик

Университетската ботаническа градина в Балчик ще отбележи своя 55-годишен юбилей. Тя е създадена през 1955 г. със заповед на Министъра на културата и образованието, на територията на парка в бившата лятна резиденция на румънската кралица Мария и е филиал на Ботаническата градина на Софийския университет.

Тържеството ще започне в 10.00 ч. с поднасяне на венци пред паметната плоча на основателя на градината акад. Даки Йорданов. Академичното слово ще е посветено на опазването на биоразнообразието и ролята на ботаническите градини в тази посока. Ще бъде открита и постерна изложба на проф. Мариана Филипова "Биоразнообразието по българското Черноморие през последните 400 000 години", в която е представено развитието на растителността по нашето крайбрежие. Празникът ще завърши по обяд с ботаническа разходка. Ще присъстват представители на Ректорското ръководство на Софийския университет, на Министерството на околната среда и водите, интелектуалци и общественици.

Ботаническата градина навършва 55 години
netinfo
През годините, благодарение на труда на поколения ботаници, паркостроители и градинари, хиляди посетители са могли да се запознаят с уникални по своето разнообразие растителни колекции - екзотични представители на дърветата и храстите, кактуси и сукуленти, алпийски, скални и пясъчни растения, водна растителност, защитени и редки видове, лечебни треви и храсти.

В последните години Ботаническата градина в Балчик разширява дейността си. Разработен е терен, приспособен за посещение на хора с увреждания на площ от 6 дка, построена е нова оранжерия на площ от 800 кв.м. за постоянна експозиция на кактуси и сукуленти. Съществуващите растителни колекции непрекъснато се обновяват и обогатяват. В градината се провежда образователна дейност - зелени училища по модули, разработени в рамките на европейски проект "Образование в ботаническите градини", разширява се съвместната работа с научни звена и природозащитни организации.

Ботаническата градина навършва 55 години
netinfo