Благодатният огън в Добрич
Благодатният огън в Добрич / Дарик Добрич
Свещеници от Добрич ще донесат днес благодатния огън от съседна Румъния. Това съобщи за Дарик председателят на църковното настоятелство при храм „Св. Троица“ отец Емануил. Той лично ще пътува вечерта до Мангалия или Констанца, за да вземе от православен храм в съседната ни държава свещения огън и се надява да бъде донесен в добричките храмове до полунощ, когато започва тържественото богослужение. Очаква се самолетът с огъня от Йерусалим да се приземи в румънската столица Букурещ вероятно около 18.00 часа. Отец Емануил обясни, че за нашия регион е по-близо и удобно да се пътува до Румъния, защото българската делегация носи светинята в Стара Загора. Така е ставало и през предходните години на Великден.
 
В цяла Североизточна България, благодатният огън ще бъде донесен от Румъния. Духовни лица от Русенската епархия ще вземат светлината от Гюргево между 20.30 и 21.00 часа, съобщи русенският митрополит Наум. Благодатният огън ще бъде предаден пред русенската катедрала "Света Троица" и за Силистренска, Великотърновска и Варненска епархии.
 
Благодатният огън слиза от небето в Йерусалим и то само в навечерието на православния Великден. Смята се, че в продължение на няколко минути огънят е невеществен - не топли и не изгаря. "Слизането на Небесния огън" е явление, което според църквата не може да се обясни от рационална гледна точка, а от научно гледище обяснението е невъзможно.