Благодатният огън идва и в Добрич
Благодатният огън идва и в Добрич / Дарик Добрич

Кметът Детелина Николова и отец Стоян от храм "Света Троица" ще донесат благодатния огън в Добрич. Те ще го посрещнат около 21.00 часа на летище Варна. Тайнството от Божи гроб ще бъде донесено от Йерусалим от църковно-държавна делегация с правителствения самолет, който ще кацне последователно в София, Пловдив и Варна.

По традиция светият пламък ще бъде внесен в църквата "Света Троица" от кмета и отец Стоян малко преди полунощ, когато ще се поздравим с "Христос воскресе!"

Според поверията едно от кандилата над Божи гроб се запалва от само себе си. Смята се, че огънят има небесен произход и в първите минути след появата си не пари и не изгаря. От Йерусалим той тръгва към православните християни по цял свят.

Свещеният огън ще се пренесе у нас за седма поредна година. На летището митрополити и свещеници ще вземат част от него, за да го отнесат в своите епархии за вечерното богослужение за Великден. Частица от пламъка ще бъде отнесена същата вечер и в българския манастир "Св. Георги Зограф" на Атон.