Барелефът на Списаревски не е откраднат, а свален за ремонт
Барелефът на Списаревски не е откраднат, а свален за ремонт / Дарик Добрич, архив

Барелефът на капитан Димитър Списаревски не е откраднат, а свален за ремонт, съобщи за Дарик директорът на Дирекция „Хуманитарни дейности” в общината Дияна Борисова по повод на появили се публикации, че паметната плоча е изчезнала.

„Самият барелеф е поставен върху мраморна плоча. Тази плоча имаше пукнатина, която с течение на времето, в резултат на атмосферните условия, започна да се разширява и вече имаше опасност да навреди на самото бронзово изображение. Тази плоча е войнишки паметник и недвижима културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство, така че ние я демонтирахме, за да можем да сменим основата. След седмица плочата ще бъде поставена отново, за да може на 20 декември да се състои поклонението”, обясни Борисова.

На 20 декември т.г. се навършват 70 години от гибелта на капитан Списаревски, останал в историята с името „живата торпила”. Той е български летец – изтребител, роден е на 19 юли 1916 година в Добрич.

Загива при първия си боен полет на 20 декември 1943 година, по време на бомбардировките на София през Втората световна война. Списаревски пилотира германски изтребител „Месершмит" и сваля тежък американски бомбардировач Б-24 чрез въздушен таран.

Поручик Димитър Списаревски е награден посмъртно с „Кръст за храброст" и е произведен в чин капитан. Погребан е с военни почести в Централните софийски гробища, Алеята на летците.

На 19 и на 20 декември в залата на общината ще бъде представен новият филм на Адела Пеева „В търсене на Списаревски”, съобщи още Дияна Борисова.