Балчишки роми дължат на ВиК над 200 000 лева, чупят водопровод
Балчишки роми дължат на ВиК над 200 000 лева, чупят водопровод / sxc.hu

 

Над 70 хиляди лева дължат жителите на ромския квартал „Изгрев” в Балчик на ВиК за неплатени сметки за вода, съобщи пред Дарик шефът на водното дружество Дамян Калчев. Това били обаче борчовете само на официалните абонати на ВиК, като имало къщи с по 1500-1600 лева. Всъщност кварталът дължи над 200 000 лева, тъй като има близо 250 нелегално вързани за водопроводите, допълни Калчев.

В понеделник водата в квартала е била спряна заради огромните неизплатени сметки. Това предизвика протест пред общината на Белия град. На 13 август на обяд около 70 роми спретнаха едночасов митинг - втори в рамките на последните седем дни, откакто дружеството еднолично реши да спре водоподаването на всички домакинства в квартала, пише balchik.info. Недоволните граждани викали "Искаме вода!" и спрели пред офисите на ВиК-дружеството. Там обаче нямало кой да чуе скандиранията им, тъй като нито един представител на фирмата не пожелал да отговори защо са пресушени кранчетата и на лоялните клиенти на ВиК.

От полицията предварително е било поискано съдействие за охрана на протеста, но той преминал без ексцесии, съобщиха от ОД на МВР.

След това обаче, в нощта срещу днешния ден, роми са строшили водопроводна тръба. Днес преди обед група на ВиК е отишла да отстрани проблема. Наложи се да извикаме полицейска патрулка, защото жителите на квартала ни пречат да си вършим работата, каза пред Дарик шефът на ВиК-Балчик Ивелин Стоянов. Той не коментира от колко време водата в квартала е спряна.

По-късно Калчев уточни, че докато не започнат плащания на дължимите суми, водата там ще тече със силно намалено налягане. По думите на ВиК-шефа в кв."Изгрев" има 60 официални абоната и всичките имат задължения. Не е ясно колко са нелегалните ползватели.