Авария в Помпена станция Шабла пречи на водоснабдяването на Добрич
Авария в Помпена станция Шабла пречи на водоснабдяването на Добрич / Дарик Добрич

Обстановката в община Шабла е тежка в днешния студен зимен ден. Екип на ВиК и високо проходима машина на "Гражданска защита" работи за отстраняване на голяма авария в Помпена станция - Шабла. Началникът на ВиК Дамян Калчев каза за Дарик, че ремонтът на станцията ще осигури водоснабдяването и на Добрич. В момента в областния град налягането е ниско, което е причина да няма вода по високите етажи на сградите. От ВиК се стремят приоритетно да осигурят течността за многопрофилната болница и хлебозаводите.

По последна информация от Общинския кризисен щаб в Шабла републиканският път Дуранкулак - Шабла - Каварна е отворен. Два роторни снегорина почистват пътя Шабла - Фара - Тюленово - Камен бряг - Свети Никола - Българево - Каварна. Участъкът Дуранкулак - Захари Стояново, който е част от републиканската пътна мрежа, е затворен, поради големи снегонавявания. Отворен е пътят Захари Стояново - Черноморци - Смин - Ваклино, от където се осъществява връзка с тези села и се снабдяват с хляб и други необходими провизии. Пътят от разклона за Крапец - Божаново - Твърдица - Нейково е затворен.

Всички общински пътища в Шабла са отворени, с изключение на участъка Горичане - Пролез, който в момента се почиства. Ако това продължи дълго, двете села ще бъдат снабдени с хляб с високо проходима техника. Улиците в града и селата са отворени, но са проходими при зимни условия, работи се за разширяването им.

Със заповед на кмета Красимир Кръстев са прекратени занятията в училищата в Шабла и Дуранкулак до 27 януари включително.