Англичанин се съгласи да бъде екстрадиран в Испания, там перял пари
Англичанин се съгласи да бъде екстрадиран в Испания, там перял пари / Дарик Добрич

Британски гражданин, задържан от добрички полицаи, се съгласи да бъде екстрадиран в Испания, където е обвинен за участие в престъпна мрежа за пране на пари. Това стана ясно днес на заседание на Добричкия окръжен съд.

31-годишният Пол Чарлз Уилямс заяви, че е невинен и е съгласен на екстрадиция. По думите на адвоката му обаче британецът държи да се спази член 61 от Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест. Според него в Испания той не може да бъде преследван за престъпление, различно от това, за което е издадена заповедта.

Уилямс е роден в Оксфорд, Обединеното кралство. Той е обявен за международно издирване с Европейска заповед за арест, издадена на 24 юни т.г. от съда в Естепона, Испания. Англичанинът бе задържан в Първо РУ на ОДП - Добрич на 31 август т.г., а на 3 септември съдът му наложи постоянна мярка за неотклонение задържане под стража.

Според информацията от добричкия съд, след като се установил в Испания през 2006 година, Пол Уилямс е предоставял името си, за да фигурира като управител на дружества за изпиране на пари. Същата година купил луксозна къща в Испания, вероятно с пари с незаконен произход. На 9 февруари 2007 година, чрез управлявано от него дружество е изпрал 5 млн.евро, купувайки два луксозни имота в Коста дел Сол, Испания.

Местните власти подозират, че през 2008 г. и 2009 г. той е изпрал голямо количество пари посредством друго търговско дружество.

Предполага се, че Уилямс е участвал в организирана криминална група, установила се в зоната на Коста дел Сол. Бандата вероятно е организирала пратки, по всяка вероятност на наркотици и оръжие от Испания за чужбина. За това е използвана мрежа от предприятия, създадени за тази цел, както и редица дружества за укриване на печалбите от незаконните дейности. Мрежата е ръководена предимно от териториите на Испания и на Обединеното кралство и е действала в много държави по целия свят".

При задържането му в ареста Пол заяви, че от 5 месеца живее във Варна, занимава се с продажба на телефони, има фирма и дом. Той искал да бъде преместен във варненския арест, защото този в Добрич бил много мизерен.

Добричките магистрати ще се произнесат окончателно на 14 септември, а после в 10-дневен срок Уилямс ще бъде изпратен в Испания.