Албена отчита по-малко резервации през март
Албена отчита по-малко резервации през март / Дарик Добрич, архив

Голям интерес от всички пазари към почивки в курорта Албена е регистриран до края на февруари, когато се предлагаха отстъпките за ранни записвания, коментира пред Дарик Йовка Страшилова – зам.-директор „Маркетинг и продажби” в комплекса. На германския и руския пазар са запазени нивата от миналата година, има повече ранни записвания от българи, румънци и французи.

От началото на март обаче има затишие в резервациите, особено от руския пазар. Страшилова обяснява това с изострянето на ситуацията между Украйна и Русия, а също и с обезценката на руската рубла от миналата година насам. Това според нея ще се отрази на записванията, тъй като договорите с руските туроператори се сключват в евро.

80% от обичайните резервации на германския пазар са направени до края на февруари, но сега ситуацията и там е несигурна заради конфликта, който се случва недалеч от нас, в Черно море. „В края на миналата година предвиждахме като цяло 2-3% ръст на туристите през новия сезон, предвид новостите в комплекса – аквапаркът, който отваря врати на 1 юли, обновяването на х-л „Ралица” и подобренията в другите хотели. Сега обаче е трудно да дадем прогноза заради политическата и икономическа ситуация”, заяви Страшилова.

По думите й украинският пазар не е значим за Албена като цяло, миналото лято в курорта са почивали около 2000 туристи оттам. Тази година обаче ще има сериозен спад.

През лятото се очаква в Албена да отдъхват 25 хил.германци и около 40 хил.руснаци. На 25 март отваря врати х-л „Фламинго Гранд”, който през април ще посрещне участници  в редица конгресни и спортни мероприятия. Първите германски туристи пристигат на 17 април по балнеопрограми за възрастни.

От 18 до 21 април се очакват около 2000 гости за Великден – румънци и българи. Тогава ще заработят още 5 или 6 хотела. Те ще предлагат великденски менюта и изненади, както и анимация за децата.

В началото на май започват да пристигат германски, белгийски и скандинавски туристи, на 16 май е първият полет на френски туроператор, който т.г. има много добри записвания в новия клуб „Лагуна Бийч”. На 30 май е първият чартър от Санк Петербург с руски туристи.