Агенцията по храните стартира проверки на хранителните добавки
Агенцията по храните стартира проверки на хранителните добавки / Дарик Добрич - архив

Масови проверки в производствени предприятия и обекти за търговия на едро и дребно с хранителни добавки, стартира Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/. Проверките ще продължат до 1 март 2012 г., информира за Дарик директорът на Регионалната дирекция на БАБХ д-р Розалина Брайкова.

Ще се проверява основно за съответствие на регистрираните обекти със законовите изисквания за сграден фонд и оборудване, въведени системи за самоконтрол, технологична документация, състав и спазване на хигиенни изисквания и наредбата за етикетиране и представяне на храните.

„В регион Добрич няма производствени обекти и такива за търговия на едро с хранителни добавки, затова ще се проверяват обектите за търговия на дребно като аптеки, дрогерии, магазини и фитнес – центрове, които предлагат щандове за продажба на хранителни добавки” – обясни д-р Брайкова. Тя допълни, че на проверка подлежат освен хранителните добавки и храните със специално предназначение, които се предлагат на пазара като храни за спортисти, за нискоенергийни диети и намаляване на теглото, храни за специални медицински цели и за кърмачета.

При установяване на нарушения по отношение на етикетирането и представяне на храните, санкциите варират от 250 лв. до 1000 лв. за физически лица, а за юридически лица и търговци – от 500 лв. до 3 000 лв. При груби нарушения на сградов фонд и оборудване може да се стигне и до затваряне на обекти, коментира д-р Брайкова.