АБВ обяви кандидат-кметовете си за 5 общини в региона
АБВ обяви кандидат-кметовете си за 5 общини в региона / dariknews.bg, архив

АБВ обяви кандидатите си за кметове в 5 общини в Добричка област. Кандидатурите са утвърдени от Националния съвет на партията.

За кметския пост в Добрич ще се бори областният координатор на формацията Милко Пенчев. Той е предпочетен пред останалите две номинации, направени от местната структура на партията - Владимир Калчев и Катя Маринова.
Милко Пенчев е общински съветник в Добрич, избран с листата на сдружение „Граждани в повече”. Той е на 44 години, има висше юридическо образование, работи като адвокат. За неговата кандидатура ще се търси и коалиционна подкрепа.

В Генерал Тошево партията ще подкрепи Недко Марчев, който ще участва в кметската надпревара като независим. Освен АБВ зад неговата кандидатура застава и Движение 21. Марчев е дългогодишен член на БСП. Той беше областен управител от квотата на червените, а преди това три мандата председател на Общинския съвет в Генерал Тошево. Недко Марчев беше и един от тримата номинирани  за кандидат-кмет на социалистите  в Генерал Тошево за предстоящите местни избори, но изгуби вътрешнопартийната надпревара. Той е на 54 години. Завършил е зооинженерство във Висшия институт по зоотехника и ветеринарна медицина в Стара Загора, има магистратура по мениджмънт в Икономическия университет във Варна.

В Балчик АБВ издига за кандидат-кмет Павлин Петров. Той е а 58 години, има висше педагогическо образование, работи като преподавател по математика в училище „Васил Левски” - село Соколово.

В Тервел първоначално АБВ възнамеряваше да даде подкрепата си за настоящия кмет Живко Георгиев от БСП, но Националният съвет е утвърдил кандидатурата на Златинка Ганчева. Тя е на 44 години, има висше педагогическо образование, работи като старши учител в детска градина.

В община Добричка АБВ издига за кандидат-кмет председателя на общинската си структура Димчо Маринов. Той е на 54 години, завършил е българска филология и право, работи като адвокат.

Продължават разговорите за начина, по който партията ще участва в изборите за кмет в останалите три общини на региона, коментира пред Дарик Милко Пенчев. В Каварна вероятно ще се заложи на коалиционна кандидатура, а в Шабла и Крушари на самостоятелни кандидати. В 80% от селата в региона партията също ще има собствени кандидати за кметове.

Националният съвет на АБВ утвърди общо 103-ма кандидати за кметове на общини и 18 за райони в София. От тях 80 са кандидатура на АБВ, 17 са независими кандидати, подкрепени от АБВ, а в шест общини АБВ ще участва в коалиционни формати.
От партията заявиха, че ще водят позитивна кампания, ориентирана към търсене и намиране на решения за различни проблеми на общините и районите.