72 часа арест за Хаджиев и Ганев
72 часа арест за Хаджиев и Ганев / Дарик Добрич

Бившият областен управител на Добрич д-р Ердинч Хаджиев и бившият шеф на Дирекция "Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост" в областната управа Пламен Ганев остават под стража с прокурорско разпореждане за 72 часа от момента на задържането им. Добричкият окръжен съд отложи делото, насрочено за 15.00 часа, на което трябваше да бъде гледана мярката за неотклонение. Прокуратурата поиска постоянна мярка „Задържане под стража", защото според обвинителя Пламен Костадинов има реални данни, че двамата са извършили престъплението, за което са задържани и могат да се укрият или да извършат друго престъпление.

Съдът отложи делото за 11.00 часа в четвъртък по искане на защитата на обвиняемите. Адвокат Живко Желев заяви, че за гледането на днешната мярка те са научили час преди 15.00 часа. „Материалите са събрани в 8 тома. За да вземем компетентно становище по делото, трябва да се запознаем обстойно с документите и ни е нужно време", каза Желев. Той определи като неоснователно искането на прокурора за постоянен арест на двамата обвиняеми. 

Хаджиев и Ганев бяха задържани вчера около 18.00 часа с полицейско разпореждане за 24 часа. Те са злоупотребили със служебното си положение и са участвали в престъпна схема, съобщиха от МВР. През месец февруари 2009 година Хаджиев и Ганев са нарушили служебните си задължения, като съставили и подписали договори за продажба на имоти, представляващи частна държавна собственост, без да има документ за извършено плащане с компенсаторни бонове. Целта на престъпната схема била подставени от двамата лица да придобият атрактивни имоти по Северното Черноморие. По първоначални данни имуществените вреди възлизат на над 116 334 лв.

72 часа арест за Хаджиев и Ганев
netinfo

Хаджиев и Ганев са обвинени за 7 имота с площ 32 декара край фара в Шабла, поясни пред Дарик водещият прокурор Пламен Костадинов. В тези имоти Земеделска кооперация „Приморец" - село Тюленово с председател Иван Йорданов е притежавала сгради. Кооперацията е имала право по закон да закупи прилежащата площ към сградите с компенсаторки без търг, на преференциални цени. Областната администрация й прехвърля парцелите. От своя страна кооперацията ги продава на 7 физически лица, каза Костадинов. „Единият е от тях е бил безработен и нито е имал нужда, нито пари, нито намерения да се разплати за сделката. Участвал е обаче в покупко-продажбата по молба на Хаджиев. Идеята е била след това имотът да се прехвърли на зетя на Ердинч Хаджиев Белгин Юсуф. Другите 6 купувачи са били посочени от Пламен Ганев", коментира Пламен Костадинов.

Нарушена е разпоредбата на чл. 85 ал. 4 от Правилника за приложение на Закона за държавната собственост, съгласно която договорите за продажба на такива имоти трябва да се сключват 14 дни след заплащане на цената на сделката. Контрактите обаче са били сключени, собствеността - прехвърлена, а от м. февруари 2009 година плащане не е направено. Сделката е трябвало да бъде заплатена с компенсаторни бонове, които обаче не са прехвърлени към Централния депозитар.

Проверяват се всички сделки на бившия областен управител по разпореждане от миналата година на Върховна административна прокуратура, допълни прокурорът. Пламен Ганев е обвинен като помагач - той е подготвял тези договори, трябвало е да следи за спазване на законовите изисквания и наличие на плащане, но не е направил това. Така е улеснил е извършването на престъплението, заяви държавният обвинител.

Ако бъдат признати за виновни по чл. 283а, т.1, във връзка с чл. 282, ал. 1 от НК, Хаджиев и Ганев могат да получат присъда затвор от 3 до 10 години и от 3 до 5 хил.лв глоба и лишаване от права.

49-годишният д-р Ердинч Хаджиев беше депутат до 2008 година, когато в парламента се върна сваленият от поста земеделски министър Нихат Кабил. Хаджиев стана губернатор на Добрич, като измести от мястото му тогавашния областен управител Динчер Хаджиев. След като ГЕРБ назначи на поста Желязко Желязков, д-р Хаджиев се върна към лекарската си практика. Той е областен председател на ДПС.

36-годишния Пламен Ганев работи в Областна управа от 2000 година. Шеф е на Дирекция "Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост" от декември 2007 година. През септември 2009 година Ганев подаде молба за напускане на поста си в областна управа и новият губернатор Желязко Желязков я уважи. Тогава Желязков допълни, че се прави проверка на сделките и процедурите, извършени от дирекцията на Ганев. Пламен Ганев е общински съветник от ДПС, беше и кандидат за кмет на движението. 

Пламен Ганев е осъждан два пъти, като са му налагани административни наказания - глоба за транспортно престъпление и за обида. По данни на прокуратурата, той се движи с криминално проявени лица. Има висше образование, женен е.

На 8 септември, почти веднага, след встъпването си в длъжност сегашният губернатор Желязков обяви, че Прокуратурата и Икономическа полиция проверяват отделни сделки с държавни имоти, извършени от областната управа през периода 2004-2009 година. Проверките са за продажби и заменки на земи. Една от проверяваните сделки е тази, при която през м.май м.г. бившият областен управител д-р Ердинч Хаджиев деактува 300 декара от горския фонд в Русалка, включени в капитала на дружество „Ваканционно селище Русалка" ЕАД. Още като експерт на ГЕРБ, сегашният министър на земеделието Мирослав Найденов обвини Хаджиев, че е подарил декарите на собственика на Русалка Николай Банев.

"Не става дума нито за продажба, нито за подаръци, нито за заменки. Става въпрос за съвсем законен, формален акт за деактуване на 300 декара от горския фонд в Русалка, които не са държавна собственост", заяви тогава Хаджиев пред журналисти.

В края на миналата година Желязко Желязков обяви, че е започнало започнало производство за 8 парцела на Дамбата в Балчик, продадени без търг на фирми. Сделките са станали по време на управлението на Хаджиев.