Помагалата за първокласници
Помагалата за първокласници / Община Добрич
Всички те ще получат подарък от кмета - помагала с фотоси от родния край
707 първокласници ще прекрачат училищния праг в Добрич на 15 септември, съобщават от Общината. И през тази година училищните ръководства сами решават в колко часа да открият новата учебна година, но на повечето места началото е в 9.00 часа - с издигане на националния флаг и химна на България. Кметът Йордан Йорданов ще гостува на церемониите в СУ „Любен Каравелов“ в 9.00 ч. и в ЕГ „Гео Милев“ в 10.00 ч.
 
През учебната 2017/2018 в общинските училища ще се обучават около 8 000 ученици в 350 паралелки. 17-те детски градини ще посрещнат за първи път около 500 деца в 20 групи.
 
В училищата са извършени частични ремонти на учебни кабинети, фоайета, подмяна на дограма, монтиране на ламинат, профилактика на отоплителни инсталации и др. на стойност 294 575 лева. Ремонтирана е фасадата на ОУ „Йордан Йовков“. Значителни подобрения са извършени в ОУ „Хан Аспарух“, както и на помещенията в СУ „Св. Климент Охридски“, където ще функционира центърът за природни науки и математика.
 
Закупени са и са доставени навреме необходимите учебници и учебни помагала за всички деца от подготвителните групи и ученици - без втори и шести клас, които ще бъдат осигурени до 15 септември. Стойността им е 245 000 лева.
 
Всички първокласници ще получат подарък от кмета - по две занимателни тетрадки със символи на Добрич. Те са за упражнения по математика и писане и съдържат снимки на часовниковата кула в АЕМО „Стария Добрич“ и на паметника на Освободителя на Добруджа през 1916 г. ген. Иван Колев с кратки обяснителни текстове. Всяка тетрадка е с лично поздравление на кмета, което гласи: „Мило дете, днес е твоят първи учебен ден. Предстоят ти дни в един интересен свят, който ти ще опознаеш и обикнеш. Свят, до който ще те заведе любимият учител, ще се докоснеш до буквара и ще разбереш, колко е хубаво да имаш много нови приятели. Подарявам ти тези образователни тетрадки със символите на нашия роден край и ти пожелавам да научиш българските букви и да се срещнеш с незабравими и вълнуващи герои, които ще те научат да бъдеш добър и да уважаваш семейството си“.  Кметът призовава децата да се гордеят със славната история на Добрич и да бъдат примери за своите връстници. Той им пожелава здраве, да намерят своята врата към света и да имат нестихваща жажда за знание.