70 процента от европейците не искат да ядат генномодифицирани храни
70 процента от европейците не искат да ядат генномодифицирани храни / netinfo
5 мултинационални компании дирижират 70% от от световната търговия с генно- модифицирани семена и акумулират огромни печалби, заяви в Добрич д-р Светла Николова от сдружение „Агролинк” по време на кампания против генно манипулираните продукти. Кампанията обхваща 7 български града и се организира от неправителствената организация „Приятели на земята- Европа” със седалище в Брюксел.

70% от европейските потребители не желаят да консумират генномодифицирани храни, а 90% настояват да бъдат информирани за наличието на такива съставки в хранителните стоки, съобщи д-р Николова. Изделията, съдържащи генномодифицирани организми, могат да бъдат опасни за здравето. Те могат да предизвикат алергии, ракови заболявания, болести на отделителната система и на черния дроб.

В България в момента не се произвеждат генномодифицирани продукти, но се внасят суровини, които попадат в хранителните изделия, каза д-р Николова. В периода 1999 – 2004-та година разградска фирма е провеждала опити с модифицирана царевица. Другата култура, която най-често се променя от генните инженери, е соята.

Кампанията цели да се спре у нас отглеждането, производството и вносът на генно модифицирани продукти, преди науката да се произнесе за последиците в икономически, социален, здравен и екологичен аспект.

5 -метров надуваем домат бе инсталиран днес в градския парк на Добрич, за да илюстрира заплахата от генетично модифицираните храни.

Доматът - мутант вече е посетил големите градове в 9 европейски страни, Грузия и Турция, а тази година ще обиколи 18 града в Македония, Румъния и България.