В България в момента не се произвеждат генномодифицирани продукти, но се внасят суровини, които попадат в хранителните изделия, каза д-р Николова. В периода 1999 – 2004-та година разградска фирма е провеждала опити с модифицирана царевица. Другата култура, която най-често се променя от генните инженери, е соята.
Кампанията цели да се спре у нас отглеждането, производството и вносът на генно модифицирани продукти, преди науката да се произнесе за последиците в икономически, социален, здравен и екологичен аспект.
5 -метров надуваем домат бе инсталиран днес в градския парк на Добрич, за да илюстрира заплахата от генетично модифицираните храни.
Доматът - мутант вече е посетил големите градове в 9 европейски страни, Грузия и Турция, а тази година ще обиколи 18 града в Македония, Румъния и България.