499 лева е средната заплата в Добричко
499 лева е средната заплата в Добричко / Дарик Добрич

Средната работна заплата в Добричка област през третото тримесечие е 499 лева. В сравнение с предходното тримесечие тя се е увеличила с 2 лева. Добрич е на 11 място по заплати в страната, съобщават от местното Статистическо бюро.

Традиционно срещу най-много пари се разписват в столицата, Враца, Стара Загора и Варна. По-високи са възнагражденията в обществения сектор - средната работна заплата там е 585 срещу 460 лева в частния сектор. Спрямо същия период на миналата година увеличението в частния сектор е с 13 %. Най-много пари получават заетите в отраслите "Финанси", "Добивна промишленост" и "Държавно управление". 

В основните за региона браншове - "Селско стопанство" и "Туризъм" заплатите съответно са 560 лева и 478 лева. Най-ниски са възнагражденията в отрасъл "Търговия" - 396 лева.

Към 30.09.2009 г. наетите по трудов договор в областта са 40 110 души. В сравнение със същия период на миналата година се отбелязва намаление с 9%. Най много са заетите в преработващата промишленост, търговията и образованието.