46 деца с увреждания вече живеят в четирите центъра за настаняване в Добрич
46 деца с увреждания вече живеят в четирите центъра за настаняване в Добрич / Дарик Добрич - архив

46 са децата и младежите с увреждания, които се отглеждат в изградените в Добрич четири Центъра за настаняване от семеен тип /ЦНСТ/. Още две деца, изведени от специализирани институции, ще бъдат настанени там до края на октомври. Това стана ясно на среща, на която бяха отчетени резултатите по общинския проект „Шанс за по-добър живот”. Той е на стойност 641 хил.лева, финансиран от ОП”Развитие на човешките ресурси”, като подкрепата е изцяло безвъзмездна.

Капацитетът на дома е 56 деца и младежи с увреждания. 48 от тях са от специализирани институции - дома в Крушари, Дома за медико-социални грижи и др. Останалите 8 места се предоставят на семейства от общността за временно настаняване. Децата са извеждани от домовете и са настанявани в ЦНСТ от месец март т.г. поетапно, за по-добрата им адаптация, подчерта ръководителят на проекта Иванка Титова. За домуващите се грижи екип от 52 души – социални работници, медицински персонал, детегледачки. След реализирани икономии са привлечени допълнително 13 социални асистенти. Проектът продължава до ноември, след което издръжката на центровете ще става с държавно делегирани средства.

На срещата бе подчертано, че много от децата са подобрили своето състояние след извеждането им от домовете и настаняването им в ЦНСТ. Част от тях например са преминали от пасирана храна на обща. Дете, което досега се е хранело със сонда, вече поема храната по нормален начин.

13 от децата посещават Дневния център за деца с увреждания, а 12 младежи – Центъра за социална  рехабилитация и интеграция и Дневния център за възрастни с увреждания. 24 деца са записани в помощното училище ”Д-р Петър Берон”, като 10 от тях ще бъда посещавани от ресурсни учители в самите ЦНСТ.