37 болни на хемодиализа от цялата област ще бъдат приети днес в МБАЛ Добрич
37 болни на хемодиализа от цялата област ще бъдат приети днес в МБАЛ Добрич / netinfo

Област Добрич е готова да посрещне екстремални зимни условия, съобщиха от областната управа. Всяка община е осигурила дежурства и възможности за временен подслон на хора, изпаднали в нужда и невъзможност да се придвижат по общинските пътни мрежи в областта.

До обяд в представените на Областния управител Детелина Николова доклади, общините на територията на областта заявиха, че имат готовност да осигурят нормален ритъм на живот при тежки метеорологични условия, каквито са предупрежденията на специалистите от НИМХ-БАН. За готовност за поддръжка и работа на дежурни групи в детски ясли и градини докладваха общините Каварна, Балчик, Добрич и Тервел. От местния клон на „Енерго-Про“ са заявили, че са в пълна готовност, като за територията на областта и нормалното електрозахранване ще се грижат 10 аварийни екипа. Сигнали за спряло електрозахранване гражданите могат да подават на единния телефон на компанията – 0700 161 61. Областният управител проведе разговори и с ръководителите на останалите фирми, осигуряващи енергийни услуги, както и с ръководството на ВиК – Добрич. Дружествата декларират, че имат готовност за работа при тежки зимни условия, извършен е преглед на автомобилния парк, има определени графици на дежурни групи.

От ВиК гарантираха възстановяване на водоподаването в няколко села на територията на община Крушари в рамките на днешния ден. При проблеми с водоподаването гражданите могат да подават сигнали на дежурния диспечер във ВиК на тел. 058 655-832 и 0889/100-948.

Днес в МБАЛ Добрич по график се приемат болните на хемодиализа от територията на цялата област. Общо в края на работния ден в добричката болница ще бъдат приети 37 пациенти от цялата област, които са на хемодиализа. Създадена е организация в три от болниците – Каварна, Балчик и Добрич, да се приемат и родилки, чийто термин е до 10 януари.

Нека гражданите не предприемат пътувания, ако те не са крайно наложителни. Областният съвет за сигурност, както и всички институции и местните власти са в готовност и са предприети мерки за осигуряване на нормален ритъм на живот. Да бъдем разумни, за да съхраним здравето и живота си“ – апелира Областният управител Детелина Николова.