Инспекция на труда - Добрич
Инспекция на труда - Добрич / Дарик Добрич
Служители на Дирекция "Инспекция по труда" Добрич извършиха 90 проверки през месец август, предимно в дейности, свързани с туризма, търговията на дребно, селското стопанство и строителството. 13 от проверките са по постъпили жалби. Установени за периода са 330 нарушения, от които 158 на здравословните и безопасни условия на труд, 171 на трудовите права. Предприети са действия срещу 311 нарушения, съставени са 12 акта.

Контролът по спазване на трудовото законодателство в дейностите „Растениевъдство“ и „Строителство“ остава приоритет, тъй като те са рискови по отношение на възникването на трудовите правоотношения и по осигуряването на безопасност и здраве при работа. Отчита се тенденцията за ползване на еднодневните трудови договори изцяло онлайн от земеделските производители, което облекчава процедурата.

Наблюдава се увеличение на дейността в сектор „Строителство“, поради което засиленият контрол ще се запази. Продължава негативната тенденция най-честите нарушения да са свързани с необезопасяването на строителните обекти, както и неизползването на лични предпазни средства. Честа практика е работниците и служителите да подават сигнали в Дирекцията след прекратяване на трудовите правоотношения за неизплатени възнаграждения. След това при извършените проверки се установява, че работодателят е изплатил сумата по трудовия договор, но не и тази, която е договорена устно за допълнително заплащане. За нея контролният орган не може да предприеме принудителни административни мерки.

Дирекция „Инспекция по труда” Добрич е дала 15 разрешения за работа на непълнолетни лица през август, отчитат оттам.