/ Дарик Добрич
Ефективно наказание „лишаване от свобода“ за срок от 3 години и глоба от 500 лева наложи Окръжен съд-Добрич на 27- годишния Сергей Д. от село Победа, след като го призна за виновен в извършване на три престъпления - кражба, грабеж и ползване на чужда дебитна карта. Осъденият ще изтърпи присъдата си при първоначален строг режим.

Съдът отказа да намали обезщетението, което осъден за изнасилване трябва да плати на пострадалата

Престъпленията са извършени в Добрич, в периода от 6 до 8 ноември 2017 година. Потърпевши били четирима души, като общата стойност на отнетото от тях имущество - пари, мобилни телефони, лични вещи и др., възлиза на 5 268 лева.

На 6 ноември 2017 г. подсъдимият извършил кражби като счупил стъкла на два паркирани автомобила и задигнал намиращите се вътре мъжки чанти, в които открил пари, лични вещи и дебитна карта. Той изхвърлил вещите, но прибрал парите и картата, с която още същия ден изтеглил 420 лева.

На следващия ден изхарчил придобитата сума в игрална зала в Добрич и тъй като нямал с какво да се върне в дома си, решил да се огледа за „подходяща жена, на която да издърпа чантата“. Около 19.00 часа той осъществил замисленото.

На 8 ноември мъжът извършил трета кражба от кола. Потърпевша била жена, която се качила в автомобила си, стартирала двигателя, но секунди преди да потегли подсъдимият отворил дясната предна врата и задигнал дамска й чанта, която била оставена на седалката.

Мъжът призна вината си и наказателното производство премина по реда на съкратеното съдебно следствие, като първоначално наложеното му наказание беше намалено с една трета.

Съдът отказа за втори път да измени мярката и да пусне от ареста разследван за убийство

Той е осъден да плати обезщетение за причинените имуществени вреди на двама от пострадалите, които пожелаха да бъдат конституирани като граждански ищци в рамките на настоящото наказателно производство.

Той ще плати и направените разноски по делото. Постановената присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Апелативен съд-Варна.