15 сгради обявени през 2007 година за самосрутващи се
15 сгради обявени през 2007 година за самосрутващи се / netinfo

15 сгради в Добрич са били освидетелствани през 2007-ма година като самосрутващи се или вредни в санитарно-хигиенно отношение, съобщи арх.Петър Николов - председател на общинската комисия, която се занимава с този род постройки. Повечето от сградите са едновременно нехигиенични за живеене и пред срутване.

14 от обектите са предложени за премахване, за един е направена препоръка да се предприеме ремонт. Четирима от собствениците са атакували в съда предписанията на комисията. Една от сградите вече е разрушена, девет ще бъдат премахнати през тази година в установените срокове. Ако собствениците не разрушат сами опасните обекти, кметството прави това и после изисква вложените средства по съдебен път.

Тази година все още няма издадени заповеди за обявяване на сгради за самосрутващи се или санитарно вредни, каза арх.Николов.

Комисията действа по сигнали от проверяващи общински служители, съседи, граждани. В района около бившата пароцентрала има цели улици с опасни постройки, допълни арх.Николов.