100 литра на квадратен метър дъжд в Шабла
100 литра на квадратен метър дъжд в Шабла / община Шабла

Второ  денонощие в Шабленско продължава да вали проливен дъжд. Според информация на метеорологичната служба, само през последните 24 часа количеството на падналите валежи е над 100 литра на квадратен метър.

Най-сериозна беше обстановката в Шабла около 22 часа на 17 октомври, когато нивото на водата в дерето стигна крайния си предел и на много места излезе от коритото си, съобщават от общината. Няма пострадали граждани. В общинската администрация са получени сигнали за наводнени къщи и изби. Има селища без ток, заради повреди по далекопроводите, аварийните екипи работят за отстраняването им, въпреки продължаващия валеж.

Поради липса на ток има смушения и във водоподаването в цялата община.

Получени са съобщения за нападали дървета и счупени клони във всички населени места и по пътните артерии. РС "ПБЗН" своевременно реагира на сигналите и разчиства пътищата.

Тази сутрин нивото на водата в дерето е спаднало с 1,5, но по информация на дежурните в община Каварна и кметовете на населените места нивото на водата в дерето, което минава през с.Раковски и е водосбор започва да се покачва, а тази вода неминуемо ще мине през Шабла в посока езерото, където пороят отнесе последния мост. Там са поставени знаци, които сигнализират за опасността.

На телефон 05743 42-06 в общинската администрация на Шабла има денонощно дежурен.