10 години затвор за опит за убийство
10 години затвор за опит за убийство / Thinkstock/Getty Images
За втори път Окръжен съд - Добрич постанови присъда от 10 години лишаване от свобода за мъж от Балчик, извършил опит за убийство. Той ще трябва да плати и 50 000 лева обезщетение на пострадалия. Делото срещу 28-годишния Стоян С. бе гледано отново в Окръжния съд, след като Варненският апелативен съд го върна за разглеждане от друг съдебен състав заради допуснати при първото разглеждане процесуални пропуски.

28-годишният мъж беше признат за виновен, че на 16 януари 2016 година около 15.30 часа в Балчик, чрез използване на нож е направил опит да умъртви друг свой съгражданин, като деянието е останало недовършено по независещи от него причини.

Данните по делото сочат, че пострадалият е оцелял единствено поради навременната и висококвалифицирана помощ, оказана му от лекарски екип във варненска болница.

В последната си дума пред съда днес Стоян С. заяви, че признава вината си и съжалява за стореното.

Присъдата на Окръжен съд - Добрич беше постановена в процедура на съкратено съдебно следствие, като първоначално определеното наказание на подсъдимия от 15 години бе редуцирано с една трета. Мъжът беше осъден и за унищожаване на вещи, извършено предния ден в Балчик, за което получи 1 година лишаване от свобода, като съдът определи той да търпи по-тежкото от двете наказания.

Постановеният съдебен акт подлежи на обжалване пред Апелативен съд - Варна.