/ iStock/Getty Images
63-годишен френски гражданин бе осъден в Добрич на 10 години лишаване от свобода при първоначално строг режим и глоба от 3 500 лева.

Той бе предаден на съд с обвинителен акт за многократни блудствени действия, извършени с малолетни момиченца, за създаване на порнографски материали с тяхно участие и държане на такива файлове в карта-памет и външна преносима памет.

Подсъдимият, който е френски пенсионер, се заселил в България през 2018 г. и заживял в къща под наем в село в община Балчик. Там се запознал с българско семейство, което започнало да му помага в домакинството срещу заплащане. Така мъжът се запознал и с племенничките на мъжа-на възраст от 9 до 11 години.

Постепенно французинът и децата се сближили,момиченцата започнали да гостуват и в къщата му. При срещите им децата понякога били придружавани от семейството, но често 63-годишният французин ги вземал с автомобила си и оставали насаме.

През коледната ваканция на 2019 г. посещенията на децата в дома му зачестили. На 2 януари 2020 г. мъжът опипвал по гърдите и половите органи три от децата. Същото се повторило в следващите дни.

В периода от 2 до 5 януари 2020 г. подсъдимият французин заснел с дигитален фотоапарат порнографски материал с едно от 11-годишните деца. Продължил да снима порнографски материали и с другите деца в следващите дни.

Престъпните действия на французина станали известни на учителка на децата, пред която едно от тях разказало за случващото се в селската му къща. Тя споделила това с директорката на училището, която подала сигнал в полицията.

При претърсване в дома са намерени и файлове с порнографски материали с лица от женски пол, които изглеждали като непълнолетни. Той има криминална регистрация във Франция за отвличане на малолетно лице без използване на измама и насилие и за подкупване на непълнолетно лице.

Присъдата на Добричкия окръжен съд подлежи на протест и обжалване пред Апелативния съд във Варна.
 
Прокуратура