1 500 лева ще плати собственик, използвал кучето си за саморазправа
1 500 лева ще плати собственик, използвал кучето си за саморазправа / netinfo
Добричкият окръжен съд потвърди наложено от Районния съд наказание на 64-годишния Джевдет Мехмед. Той е получил административно наказание глоба в размер на 500 лв. за причиняване на средна телесна повреда на негов съсед. Мехмед е осъден да заплати на  пострадалия обезщетение от 1000 лв. за причинените му неимуществени вреди.

Първата съдебна инстанция е изяснила, че отношенията между Мехмед и 47-годишния му  съсед били влошени, поради проблеми с водоснабдителна инсталация. На 18 август 2005 г. между тях възниква пореден скандал и подсъдимият насъскал кучето си „питбул – страфордширски териер” срещу пострадалия. Животното захапало дясната ръка на пострадалия и между тях започнала борба, която била прекратена с намесата на трето лице.

Кметът на Добрич е наложил на Мехмед две глоби през септември 2005 г. от общо 200 лв., но това не изключва прилагането на наказателна отговорност.

За извършено  престъпление Наказателният кодекс предвижда наказание „лишаване от свобода” до 2 години или пробация. Районният съд е взел предвид, че Мехмед няма предишно осъждане за подобно престъпление, а с деянието си не е причинил имуществени вреди. Това мотивира съдебния състав да го освободи от наказателна отговорност и да му наложи административно наказание.