/ netinfo
Овации след отговора на Стефан Колев за онези 30 хиляди след две Световни първенства в града
„Спортен клуб „Бей Син“ Бургас е с 24-годишна история и завоювани над 300 медала от Световни и Европейски първенства. Двама наши членове през 2019 ще част от най-голямата световна организация в този спорт. Нейният председател е вицепрезидент на МОК.

Той беше в Бургас специално за първото излизане от Азия на Световното първенство по ушу за младежи. Спечели го нашият град, защото екипът на „Бей Син“ има авторитет пред Световната федерация. Това беше мечта за клуба ни, която се заехме да осъществим след като поех председателството на Българската федерация по ушу.

Отличници: Доброволците от Световното по Тай чи с международни сертификати (СНИМКИ)

Направих така, че централата й да бъде изместена в Бургас, а сега с организационния комитет работим Бургас да стане световен център по ушу“. С тези думи общинският съветник от ГЕРБ Стефан Колев, президент на БФУ и председател на Тракийско дружество „Странджа“ /част от Съюза на тракийските дружества/  отговори на питане на своя колега от местния парламент и от тракийци във вече автономното дружество „Антим 1“ - Тодор Ангелов.

На редовната сесия през септември той поиска да знае защо СК „Бей Син“ е получил 30 хиляди помощ от Общината за провеждането на най-мащабното събитие през 2016 – Световното първенство за младежи по ушу и кога ще бъдат върнати.  Президентът на „Бей Син“ и БФУ отговори днес:

„Бей Син“ е инициатор и създател на дисциплината ушу в Националната спортна академия. Аз лично съм бил преподавател там 10 години и съм утвърдил този спорт. С множеството си световни успехи и след всичко, което сме направили  в тази насока, нормално е да опитаме да се утвърдим и на световно ниво.

С много труд и благодарение на авторитета, който вече сме заслужили, успяхме да получим домакинство за Световното, преборвайки се с огромни градове и столици.

Пристигнаха повече 3000 състезатели и екипи от над 60 държави. Някои от тях, идвайки в Бургас, за първи път излизаха от своя континент . Това е спомен, който те няма да забравят. Благодарение на спортния ни екип, Международната федерация даде на Бургас и БФУ най-високата оценка за организация на световен форум. Милиони хора по света научиха за Бургас именно чрез този форум. Той се излъчваше на живо.

Наградиха доброволците от Световното по Тай Чи

Джет Ли го постави като събитие номер 1 за 2016-а в личния си сайт. Града беше посетен извън сезон от хиляди гости. Тази година отново Бургас получи безпрецедентно второ домакинство за Световното по Тай чи. След приключването му получихме правото от МФУ да провеждаме ежегодни фестивали и форуми в Бургас. Предполагам, всичко това носи успех за градаи международен престиж. 

Относно тези 30 хиляди лева - съвсем нормално е, когато една организация работи активно и иска да направи и прави нещо добро за Бургас, тя да получи помощ от този град. Ние сме благодарни на Общината, че застава винаги зад нас.

От името на организационния комитет на Световното първенство и от името на тези 300 души в града, които тренират тук и носят  злато за родния си град, обявявам че ще продължим да развиваме нашия спорт в Бургас и ще го направим световен център на този спорт“. След категоричното и емоционално изказване на Стефан Колев залата беше озвучена от овациите на колегите му.