/ МТИТС
Това ще стане до две години, заяви ресорният министър Росен Желязков
До 2 години пътуването с влак от София до Варна през Карнобат ще се осъществява за 4 часа. Това ще е възможно след модернизацията на жп линията Карнобат-Синдел,увери министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков.

Той присъства на откриването на обновената жп гара в Карнобат.

Реконструкцията на гаровия комплекс е част от по-мащабен проект, който включва още жп гарите Подуяне, Искър, Казичене, Стара Загора и Нова Загора. Предстои да стартира модернизацията на жп гарите в Нова Загора и Айтос. Обновени вече са Централна гара София и жп гара Подуяне.

По думите на транспортния министър в новия програмен период са заложени огромни средства за жп инфраструктура и са дефинирани ясни проекти и срокове. 

„Осигурили сме финансиране на редица проекти в Северна България, свързани с дигитализация, телекомуникации, развитие на интермодални връзки.

Вчера стартирахме коловозното развитие на Централна гара София, а в ход е модернизацията на жп връзката със сръбска граница. В новия програмен период предстои да бъде изградена и жп свързаност с Република Северна Македония“, обясни министър Желязков.

Проект „Реконструкция на гаров комплекс Карнобат“ е на стойност 4,1 млн. лева, осигурени от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020. Той включва пълно архитектурно обновяване на сградата и прилежащите пространства, изграждане на съвременни системи и инсталации, и равнопоставен достъп за всички граждани.
 
 
Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията