/ netinfo
Винпромът в Поморие е изряден, възразиха оттам във връзка с публикации в някои медии, че митническа проверка е открила на мястото „незаконни кранове“ и „съдове нерегламентиран алкохол“. „През дългогодишната история на дружеството никога не е имало митнически и/или данъчни нарушения“, заявиха от „Черноморско злато“ АД.

Оттам подчертават, че екипът на предприятието е оказвал пълно съдействие на контролните органи при извършваните регулярни проверки. За последните три години дружеството е внесло над 25 млн. лева акциз и над 10 000 000 лева ДДС. От пресцентъра наблягат на това, че в брифинга на Агенция Митници никъде не се споменават „незаконни кранове“.

Нарушения при производството на алкохол в складове в Поморие

Ръководството на предприятието покани днес представители на медиите, за да им представи технологичния процес и неговите особености. Ето обяснението на Винпрома без никаква редакторска намеса: „Дестилационната колона е съоръжение, което служи за производство на дестилат от грозде, а не за съхранение на готова продукция. Колоните се ползват между 2 и 3 месеца в годината, в зависимост от изкупвателната кампания на грозде.

Тоест течността в тези съоръжения не е краен продукт, готов за консумация, а дестилат с алкохолно съдържание между 55 и 75%. Всяка дестилационна колона фабрично съдържа барета с пробно кранче съгласно технологичните изисквания за работа на колоната.

Крановете на баретките на дестилационните инсталации, произведени и продадени на Черноморско злато АД, с размер 1/2" са фабрично монтирани съгласно технологичните изисквания за работа на колоната, от Бенковски Ко, София.

За по-голяма яснота ще поясним, че функцията на баретата и контролните кранчета, е за извършване на контрол при дестилационния процес, като се отчитат алкохолният градус, температурата и вкусово-ароматните качества на произведения продукт. Обръщаме внимание, че технологичният процес на изваряване се настройва точно от тези показатели.

Също така е редно да отбележим, че при продължително отворен кран дестилационната инсталация не може да функционира, тъй като уредът за отчитане на алкохол (спиртомер) пада на дъното на баретата и се чупи, тоест течност не може да бъде източвана в големи количества. Максималното време, без да излагаме спиртомера на риск, е около 10-15 секунди.

Отбелязваме, че въпросните барети, чиято неразделна част са пробните кранове, присъстват на официалните технологични схеми от производителите. Относно пластмасовите 5-литрови туби, които бяха коментирани в медийното пространство, повтаряме, че откритата безцветна течност е промивна вода с остатъчен алкохол от измиване на съоръжение с аромат на анетол.

Жълтеникавата течност е водно-алкохолна смес с лек аромат на ракия и е от промиване на инсталации. Заявяваме, че въпросните туби никога не са били скрити, а са съхранявани именно в данъчния склад“.