/ Gramofona.com
На 9 и 10 февруари всеки гражданин може да подкрепи с подпис запазването на Сити клиник в Бургас
Д-р Контева: Има риск Югоизточна България да остане без кардио болница
100599
Д-р Контева: Има риск Югоизточна България да остане без кардио болница
  • Д-р Контева: Има риск Югоизточна България да остане без кардио болница
Специализираната болница по кардиохирургия в Бургас е изправена пред заплаха да преустанови дейността си поради неизпълними условия в договора за наем, информацията беше потвърдена от ръководството на лечебното заведение.

Медици от Карлово подават оставки заради намален бюджет на общинската болница (ВИДЕО)

Заради трудности с размера за наема на болничната сграда, кардиохирургичният център може да бъде закрит, а град Бургас и целият югоизточен регион да останат без спешна кардиохирургична медицинска помощ.

Здравното заведение е особено важно не само за Бургаска област, но и за целия Югоизточен регион на страната, тъй като поема голяма част от спешността при сърдечните болести.

Премиерът Борисов: Болници в мое управление няма да закрия

"Да, при необходимост, пациентите могат да пропатуват два часа за да получат качествена кардиологична помощ, но при спешните случаи понякога става дума не за минути, а секунди, което са решаващи за спасяване на живот", коментира д-р Мариана Контева - водещ специалист и управител на болницата. 
Решението в момента е в ръцете на гражданите. Те могат да подкрепят запазването на здравното заведение със своя подпис на  9 и 10 февруари /събота и неделя/ от 10.00 до 16.00 часа пред Часовника до сградата на Община Бургас. Или да се включат в петицията като кликнат върху "Да запазим Кардиохирургичната болница в Бургас. 
Болницата обслужва население от над 1 милион души, като всеки месец повече от 1000 пациенти получават планова и спешна кардиологична и кардиохирургична помощ.

От създаването си през 2009 г. до днес в болницата са извършени над 2300 кардиохирургични операции, 1200, от които спешни, спасени са над 2500 души с остър инфаркт на миокарда, напомнят лекарите от лечебното заведение.

Аджибадем Сити Клиник Бургас обезпечава с договори за спешна кардиохирургична помощ  всички инвазивни кардиологични лаборатории в града -  МБАЛ Бургасмед, УМБАЛ Дева Мария, както и още две болници в региона.

Без намеса на институциите над 130 души висококвалифициран медицински персонал ще останат без работа. Вече 10 години лечебното заведение работи под наем и обитава три етажа в сградата на УМБАЛ-Бургас. Тъй като договорът изтича през 2019-та година, бяха проведени два оспорвани търга, на които месечната рента достигна 204 хил. лв. само за два от етажите.

Подобни разходи за наем са непосилни за никое лечебно заведение у нас. Ние влязохме в една необитаема сграда в изключително окаян вид – без врати, със счупени прозорци.

Инвестирали сме над 12 милиона лева за ремонти и апаратура. Това е единствената кардиохирургия в Бургас и в региона. Изградили сме високотехнологична болница с висококвалифициран екип. Ежедневно спасяваме човешки животи. Сега сме поставени пред невъзможни условия да останем заради непосилно висока цена за наем, която ако не платим, трябва да напуснем сградата. Апелирам гражданите на Бургас да ни подкрепят и да дадат своя глас заедно да запазим кардиохирургичната болница на Бургас.

Надявам се институциите да проявяват разум и да намерим заедно решение на ситуацията в интерес на живота и здравето на гражданите на Бургас.“,
каза управителят на единствената кардиологична болница в Югоизточна България - д-р Мариана Контева.

Чуйте, какво още каза тя пред Дарик в звуковия файл: