/ Лалка Димитрова, Dariknews.bg
Наемите в преместваемите търговски обекти около РУМ "Младост", „Велека” и "Резвая" ще бъдат намалени. Това прие Общинския съвет в града. Докладната, внесена от кмета Димитър Николов, предизвика половин часова дискусия, а с най-забележителен финансов анализ блесна общинският съветник от СЕК Георги Манев:

Нова маркировка улеснява достъпа на хора с увреждания до обществени места

В икономиката всичко е динамичен процес, дори и световния ред и световния мир”, обобщи Георги Манев. Иначе, предложението на местната власт бе наемите в тези райони да се приравнят с терените в комплексите, в които са разположени, а не с тези в центъра. И така практика наемът ще бъде намален от 16 на 10 лева на квадратен метър.

„Общината ще се лиши от 54 000 лева в бюджета. Това прилича на предизборен подарък на всички малки търговци в тези райони. И ако сме стигнали до там, че 90 лева са много за бургаския бизнес, положението е драматично....”, коментира Живко Табаков.

Общината ви моли да не лепите реклами по дървета и стълбове

„Този урок по себестойност не го знам аз. Вие сте големи бизнесмени, аз с касови апарати се занимавам...”, каза Димитринка Буланова от ГЕРБ и поиска повече разяснения. „Става въпрос за обекти в комплексите, които стоят празни. Затова искаме да им намалим цените”, поясни Николай Иванов от ГЕРБ.

В разясненията се включи и колегата му Димитър Людиев: Трябва да имаме предвид, че в Бургас има и малки търговци, които също заслужават да погледнем към тях. И да създаваме среда за бизнес, която да е равна за всички. Не трябва някои хора да се възползват от наредбата, която има социални насоченост...”