/ БТА
Четири нови пейки с формата на книги са поставени на централния площад "Св. Св. Кирил и Методий" в Бургас. Върху техните повърхности са изписани автобиографии на личности от миналото, допринесли за развитието на морския град.

Пейките са с ликовете на италианския архитект Рикардо Тоскани, който има изключително голям принос за урбанизацията и модернизацията на Бургас, французина Жозеф Бонал - едър търговец, помогнал за икономическия просперитет на Бургас, дипломат и дарител, оставил свои ценни имоти за обществено ползване.

Има и пейка с лика на предприемача Александър Георгиев - Коджакафалията, натрупал огромно богатство и завещал малко преди своята кончина по-голямата част от него на града.

Ликът на Димитър Бракалов е изобразен на друга паркова мебел. Той е един от най-успешните кметове на Бургас и първият българин, купил жътварска машина от Англия, а по-късно и вършачка. Бил е работодател на стотици хора от Бургаския регион. В неговите стопанства за първи път се отглеждат новите за онова време по нашите земи земеделски култури картоф и слънчоглед.

Сградата, където е настанен Етнографският музей, е неговият бивш дом и затова се нарича "Бракаловата къща".
БТА