Становище срещу така направените промени в Закона за вероизповеданията са изпратили до НС - Св.Синод на Българската православна църква, Католическата Църква, Арменската Апостолическа Православна църква.
Становище срещу така направените промени в Закона за вероизповеданията са изпратили до НС - Св.Синод на Българската православна църква, Католическата Църква, Арменската Апостолическа Православна църква. / netinfo
Опитът за намеса на държавата в религията е атака на Сердикийския едикт на толерантността след 1700 години

Протестантската общност в Бургас ще се включи в Националния мирен протест срещу проектозакона за вероизповеданията. В града той ще се състои тази неделя – 11 ноември, от 13.00 часа пред сградата на Общината.

Причина за реакцията е, че въпросния Законопроект погазва Конституцията на Република България, Европейската конвенция за правата на човека, Всеобщата декларация за правата на човека, Хартата на основните права на Европейския съюз, Принципите на правовата държава, както и други международни правни норми, които България трябва да спазва като държава членка на Европейския съюз.

Становище срещу така направените промени в Закона за вероизповеданията са изпратили до НС - Св.Синод на Българската православна църква, Католическата Църква, Арменската Апостолическа Православна църква. 

Срещу промените застават и 11 академици и двама член-кореспонденти на БАН. Те вече са изпратили писмо до премиера Бойко Борисов, в което се казва: "Прокарването на промени в Закона за вероизповеданията, които са със спорно съдържание, подкопова устоите на демокрацията. Законопроектите поставят под сериозна заплаха свободата на религиозните общности и институции и предвиждат недопустима намеса на контролни държавни органи във вътрешния живот на Българската православна църква и другите вероизповедания. Това поставя под съмнение правовата държава".

Хиляди българи вече са изготвили протестна декларация срещу спорните текстове. Тя ще бъде изпратена до Народното събрание,  Министър-председателя Бойко Борисов, Омбудсмана Мая Манолова,  Президента Румен Радев, както и до международни организации и медии.  

Според юристи, опита за намеса на държавата в религията е атака на Сердикийския едикт на толерантността след 1700 години.

Император Галерий с Едикта на толерантността дава молитвена свобода, отменя инкриминацията на християнството, гарантира сигурност на домовете и живота на изповядващите го. В Сердика (днешна София) са направени първите стъпки на демокрация.

Кои иска да започне от Сердика репресията и диктатурата – питат протестиращите.