/ пресцентър
Три компании са заявили готовност да инвестират над 100 000 000 лева в „Парк Океанариум“ Бургас в Морската градина. Представители на „Уотър Атракшънс Къмпани Плюс“ са входирали  уведомително писмо до общинския съвет в Бургас, за да представят подробности от своя проект. От документа става ясно, че със строителството на „Парк Океанариум“ се ангажират три компании.

Това са „Уотър Атракшънс Къмпани Плюс“, „Хоризонт-Иванов“ – участник в строителството на „Океанариум“ Владивосток и международната фирма „Полин Уотърпаркс“, която в световен мащаб е в Топ 3 на фирмите, изграждащи, управляващи и консултиращи водно-атракционни комплекси.

Предвидено е изпълнението на проекта да премине през четири етапа: аква парк, на втора фаза ще бъде построен делфинариум и  Океанариум  /аквариум с морска флора и фауна/ плюс развлекателно-опознавателен комплекс и последната фаза е посветена на изграждането на  открит паркинг на три нива и закрит водно-оздравителен комплекс.

Централата на „Мостовик” в Русия потвърди, че проектът „Океанариум” Бургас продължава

Ако получат разрешението, новите инвеститори са готови да започнат изграждането на комплекса  дори още през месец септември, когато отпадат забраните за строителство в Бургас заради активния туристически сезон.

С идеята за изграждане на атракционния комплекс през 2013 година беше ангажирана руската компания „Мостовик“. Оттам писаха до местния парламент, че налагането на санкции от Европейския съюз върху руски банки е засегнало основните кредитори на дружеството в лицето на ГАЗПРОМ БАНК и затова финансовият ресурс от 50 000 000 евро е бил блокиран.

В уведомлението си до общинските съветници от „Уотър Атракшънс Къмпани Плюс“ разкриват, че към днешна дата „Мостовик“ не е участник в проекта и не притежава акции в дружеството концесионер.