/ netinfo
Тракийско Дружество “Странджа” отбеляза 130-годишнината от кончината на Екзарх Антим I. Паметта на първия български екзарх беше почетена с богослужение в храм Света Богородица, Бургас и с възпоменателна изложба в Етнографски музей.

Предстои панихида за екзарх Антим I

Инициативата бе с вход свободен. Събралите се тракийци бяха приветствани от г-н Стефан Колев, председател на ТД Странджа и Милен Николов, директор на Регионален историческия музей - Бургас.

Николов подари на председателя на Тракийско Дружество “Странджа” специалното издание на “Българските бежанци в Бургас и региона 1878-1945” - сборник с документи, доклади и разкази на тракийски бежанци.

Изложба показва исторически за Бургас личности

На събитието присъстваха представители от всички 15 секции, образувани към Тракийско Дружество “Странджа”, както и представители на Съюза на Тракийските Дружества в България.

В приветственото си слово Стефан Колев отбеляза: “Водени сме от една кауза - да запазим тракийската памет, да предадем на нашите потомци наследството на тракийските българи, запазено с цената на много болка и сълзи".

Експозицията в Етнографския музей е подредена с помощта на Иванка Делева, главен уредник на Регионален исторически музей,.