/ Пресцентър
Сто и тридесетата годишнина от смъртта на екзарх Антим I ще бъде отбелязана с панихида на 29 ноември (в четвъртък). Организатор на заупокойната литургия е Тракийско дружество “Странджа”. Тя ще започне в храм "Света Богородица" от 10.30 часа.

Изложба показва исторически за Бургас личности

След нея ще бъде открита изложба с фотографии от житейския път на бележития духовник в Етнографската експозиция на бургаския музей. Антим I е първият български екзарх, политик и общественик, останал в историята най-вече като защитник на идеята за независима Българска църква и за нейната роля като обединител на българите. 

Роден е през 1816 година в Лозенград, Източна Тракия, днес град Къркларели в Турция. Мисията му за налагане на независимостта на Българската църква го отвежда за кратко и в Бургас през 1872 година, където е посрещнат тържествено от българската общност в града. 

Целият житейски път на екзарх Антим I е свързан с отстояване на българщината в Източна Тракия и след Освобождението продължава да търси начин за обединението и добруването на българския народ.