Николай Тишев
Николай Тишев
Да се фокусираме върху предизборната платформа, а не да се оплакваме в телевизионните студиа, препоръча народният представител
Какво желаят ГЕРБ? Заедно да разпределяме едни блага?!
101033
Какво желаят ГЕРБ? Заедно да разпределяме едни блага?!
  • Какво желаят ГЕРБ? Заедно да разпределяме едни блага?!
Лидерската позиция на Сергей Станишев в ПЕС /Партия на европейските социалисти/ не му гарантира на кое място ще е в листата на БСП за предстоящите европейски избори. А и практиката в Европа показва, че председателите и на ЕНП /Европейска народна партия/, и на АЛДЕ /Алианса на либералите и демократите за Европа/, не са членове на европарламента. Така че не е задължително и той да е евродепутат. Така в ефира на Дарик - Бургас народният представител от БСП Николай Тишев коментира решението на Националния съвет на партията, който в неделя с 95 гласа „за“ определи за водач на листата на левицата за изборите през май Елена Йончева. Другият претендент- Сергей Станишев, получи подкрепата на 75 от участниците в пленума.

Той /б.а. Сергей Станишев/ е със самочувствието, че като председател на ПЕС трябва да представлява БСП и България в Европарламента. Но това, на какво място ще бъде подреден, зависи от избора на всеки един от членовете на Националния съвет. И това е демократично“, каза Тишев. И допълни: Винаги, когато има състезание-вътрешно партийно или на политическо ниво, има някой, който е разочарован, защото е загубил. Елена Йончева спечели - това е резултатът. По-добрия вариант за всички е да го приемат и да продължим, отколкото да вървим по телевизионните студиа и да се оплакваме...“.

Депутатът отказа да изрази лична позиция за настроенията в редиците на столетницата срещу кандидатурата на Сергей Станишев. На актива обаче препоръча да се фокусира върху доразвиване на предизборната платформа, за да може след 6 април, когато листата бъде оформена окончателно, левицата да влезе силна и обединена в битката за Европарламента.

Народният представител определи кандидатурата на Йончева като изключително силен сигнал - заради желанието, и в България и в Европа, за повече справедливост. „Елена е лицето, което е символ на борбата за справедливост, борбата срещу корупцията, свободата на словото и на независимата журналистика“, заяви Тишев. Той подчерта, че това е знак преди всичко към избирателите в България.

БСП и ПЕС: Заедно, но разделени?

„За нас е много по-важно какво мислят българските граждани, а не какво мислят за нас в ПЕС и дали ние имаме единно мнение за Истанбулска конвенция, например. Къде има определение, в кой регламент на Европейския съюз е посочено, кое поведение е европейско и кое не?! Кога джендър идеологията стана основна за ЕС или за Партията на европейските социалисти?!“

Кога БСП ще се върне в парламента, реална или само на хартия е опозицията в Народното събрание в момента, за ажиотажите на Марешки и има ли съглашателство между ГЕРБ и ДПС, чуйте от Николай Тишев в звуковия файл: