Таньо Атанасов: Публичният регистър на базовите  GSM клетки и контролът ще успокои хората
Таньо Атанасов: Публичният регистър на базовите GSM клетки и контролът ще успокои хората / Дарик
Таньо Атанасов: Публичният регистър на базовите GSM клетки и контролът ще успокои хората
23473
Таньо Атанасов: Публичният регистър на базовите GSM клетки и контролът ще успокои хората
  • Таньо Атанасов: Публичният регистър на базовите GSM клетки и контролът ще успокои хората

 

Диалогът между граждани и институции от една страна  и бизнеса от друга се подценява  при проблема с антените на базовите GSM  клетки. Това каза за Дарик общественият посредник на Бургас Таньо Атанасов. Според него липсата на информираност на гражданите създава  страхове, които имат своето основание. Бургазлии са притеснени от вредното влияние на електромагнитните лъчения върху човешкото здраве и настояват за контрол върху монтирането на съоръженията. Тези притеснения те изразиха и по време на дискусия организирана от кмета и омбудсмана с участието на представители на мобилните оператори в страната, на БАН, РИОКОЗ и РЦЗ.  

 „Проблемът е  не е само в България, то е и европейски, но има стандарти и механизми,  които да създадат среда на доверие между гражданите на чиито блокове са антените, фирмите, които предлагат услугата "мобилна връзка" и институциите, призвани да осигуряват контрол”, каза още Таньо Атанасов.  По думите му има спестени функции и отговорности от страна на операторите. Затова   са необходими категорични изисквания към тях да информират гражданите и да  дадат гаранциите, че дейността на мобилните мрежи е безопасна.

 До момента в страната ни няма публична информация за поставянето на станциите, за хигиенно-защитните зони, за силата на лъченията. Измерванията на електромагнитните лъчения могат да правят само от лабораторията на националния център за опазване на общественото здраве.

 Решението на ОбС за създаването на карта на базовите станции и изискването информацията от нея да е сайта на общината с актуалните данни от пероидочните проверки е основа на доверие между страните  по този казус,  смята още общественият посредник на Бургас.