Съдът отмени вдигане с „паяк” в Слънчев бряг
Съдът отмени вдигане с „паяк” в Слънчев бряг / Дарик Бургас

 

Бургаският административен съд отмени принудително репатриране на автомобил с паяк в Слънчев бряг, наложено на 9 август миналата година срещу таксиметров шофьор, обяви в писмо пред медиите неговият защитник адвокат Росен Диев.

Мотивите на съда са, че „Слънчев бряг” АД е некомпетентен орган по смисъла на Закона и няма право да извършва репатриране, нито да налага административни наказания за нарушение на Закона за движение по пътищата, а прерогативите за това са на МВР.

Ищецът има право да заведе ново дело по общия исков ред за възстановяване на платената глоба и за пропуснати ползи, които се изчисляват на близо 1000 лева от това, че таксиметровата кола е била принудително спряна от движение.

Административният съд обяви за нищожна и заповед на изпълнителния директор на Слънчев бряг, която урежда начина на репатриране с паяк и размера на глобите за това. Аргументите – търговско дружество няма правомощия да регулира пътното движение.

Това означава, че всички, чиито автомобили са били вдигани и са платили глоби, са потърпевши от незаконна заповед, вече отменена от съда и могат да потърсят правата си по съдебен ред, както и възстановяване на платените суми, твърди адвокат Диев.