Съдбата на зеленчуковата борса ще се решава от Държавната комисия по стокови борси и тържища
Съдбата на зеленчуковата борса ще се решава от Държавната комисия по стокови борси и тържища / netinfo
Въпросът за законността на зеленчуковата борса в Бургас, намираща се на улица „Одрин”, ще бъде решен окончателно от Комисията по стоковите борси и тържищата към Министерски Съвет. Тя е държавният орган, който осъществява регулация и контрол върху създаването и дейността на организираните пазарища.

След подадени многобройни сигнали и извършени проверки от страна на Община Бургас, вчера, експерти от Държавната комисия по стокови борси и тържища, инспектори от общинска дирекция „Управление при кризи, обществен ред и сигурност” и служители от областна дирекция „Полиция” – Бургас извършиха поредната проверка на нерегламентираното тържище.

По време на нейното провеждане Комисията констатира нарушения на правилата за извършване на търговия на зеленчуци на едро и е съставен акт на фирма „АПИА – ЕООД” – гр. Бургас, на базата на който ще бъде наложена парична санкция в размер около 3500 лв. В хода на проверката бяха констатирани и нарушения на отделни търговци, извършващи дейност без съответното разрешение от Комисията, на които бяха съставени 15 акта. Въз основа на тях ще бъдат издадени наказателни постановления, с които ще им бъдат наложени парични глоби.

Позовавайки се на издадените констативни протоколи и акта за нарушение, Държавната комисия има всички законови пълномощия да приложи принудителна административна мярка и преустанови дейността на незаконната зеленчукова борса в града.