Галя Димитрова
Галя Димитрова / БГНЕС
Апокрифно писмо на изпълнителния директор на НАП Галя Димитрова към шефовете на приходните администрации в страната, предизвика нов шок сред редовите данъчни с недвусмислена заявка за нови, рискови промени преди старта на летния сезон и подготвяна нова вълна от съкращения.

Припомняме, че с решение на ръководството на агенцията, 300 служители на НАП в цялата страна ще бъдат съкратени от 1 май т.г. Кардиналната мярка бе преприета, след акцията на специализираната прокуратура в края на март, при която бяха арестувани 20 данъчни служители по обвинение за участие в организирана престъпна група и изнудване на търговци.
 

Данъчни излизат на протест заради планирани съкращения


„В НАП никога не сме и няма да толерираме поведение, което да уронва имиджа на агенцията, както и на българската държавна администрация като цяло“, пише до директорите на данъчните служби Димитрова. И в същото писмо откровено заявява: „Проведох лична среща с висшето ръководство, както и с директорите на териториалните дирекции и централното управление.

Поводът за срещата ни е фактът, че  към днешна дата имаме случай на задържани по подозрение в корупция 5 служители в ареста, 2 под домашен арест и 5 служители с парична гаранция. Те са обвинени за участие в организирана престъпна група и взимане на подкупи... На първо място като приоритет е пълното съдействие към разследващите органи“.
 

факсимиле
netinfo

В допълнението в следващата част на съобщението, с което се сдоби репортер на Дарик-Бургас, в прав текст се посочват мотивите за ликвидирането на звено „Оперативни проверки“: „Ние имаме отговорността и ангажимента да предприемем мерки, за да предотвратим възможностите да се уронва имиджа ни и работата, с която се гордеем. Именно това е и причинно-следствената връзка за рационалното решение като първа мярка да закрием звено „Оперативни проверки. Мярката е част от стратегията за повишаване на ефективността и прозрачността в организацията“.

Акция на спецпрокуратурата и ГДБОП срещу служители на НАП

Димитрова обявява, че предстои по-широка реформа в НАП след цялостен анализ на основните процеси в други три звена- „Контрол“, „Събиране“ и „Обслужване“. „В зависимост от резултатите от анализа ще беде оценена необходимостта от промяна на бизнес – процесите и организацията на работа в приходната администрация“, пише тя.

Плановете на Димитрова срещнаха сериозен отпор в администрацията. Данъчните коментират, че закриването на цял отдел преди началото на сезона би изложило на риск изпълнението на приходната част от бюджета от страна на териториалните дирекции на НАП. Прогнозите са за лош фискален ефект. „Нещо повече, т.нар. реформа, създава предпоставка за  възобновяването с пълна сила на почти овладян проблем – укриването на обороти и нова серия от корупционни практики“, прогнозират  служители на агенцията.