/ netinfo
С музикално-поетична програма и панихида тракийско дружество "Странджа" - Бургас отбеляза 26 март
Десетки граждани се събраха пред паметника на 24-ти черноморски пехотен полк до сградата на ДНА в Бургас за да почетат хилядите тракийски мъченици и войниците, прославили страната ни и издигали името на България по целия свят.

Лошото време не успя да попречи на официалните чествания на Деня на Тракия и празника на Втора българска армия, които започнаха точно в 11.30 часа с музикално-поетична програма пред Военния клуб.   В нея се включиха актьорът Пламен Каров, фолклорните групи „Тракийска памет“ , „Шарена китка“ и „Тракийче“.

Тракийчета
веселин максимов

Организатори на събитията са тракийско дружество „Странджа“ - Бургас, съвместно с Общински и Областен съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

„Днес и природата плаче за нашите деди, пред които отдаваме почит. Пред всички нас, които пазим, благодарение на саможертвата им, родовата памет, стои задачата да обединим всички тракийци. За краткото време през, което възстановихме Тракийско дружество „Странджа“, успяхме да свършим много неотложни задачи.

Най-важната обаче ще е възстановяване на традициите и празниците в тракийския календар. В процес се все още на структуриране на дружеството и не смогваме да запишем всички желаещи. Към днешна дата членовете наброяват 500 души и продължаваме да записваме нови“.

Това каза председателят на ТД „Странджа“ Стефан Колев. Той получи поздравителен адрес от лидера на Тракийските дружества в Бългрия – Красимир Премянов.

Гости на събитието бяха зам.-кметът д-р Лорис Мануелян, председателят на Общински съвет – Бургас – Костантин Луков, както и общински съветници и народни представители от ГЕРБ.

Събитията продължиха  с тържествено шествие през пл. „Тройката“, а от там в 12.30 часа в параклиса „Св. Георги Победоносец“ в Приморски парк, където беше отслужена панихида за загиналите български войни и тракийци. Пред паметниците на тракийските герои капитан Петко Войвода, Михаил Герджиков и Георги Кондолов  бяха поднесени цветя.