След наводнените пътища в Бургаско, жителите в Средец бяха застигнати и от друго бедствие. Приливна вълна от дере довлече в града тонове боклук от нерегламентирано сметище. Средец осъмна затрупан от всевъзможни отпадъци и трупове на удавени животни, съобщи NOVA NEWS.

Опасност от зараза към този момент няма. Но градът има спешна нужда от ремонт на амортизираната и запушена каналицазия.

След всеки интензивен дъжд, който пълни Средно дере край Средец, приливна вълна превръща улиците в сметище. Наводнени са десетки домакинства, а боклукът е буквално до стените на детската градина.
 
Табелата с предупреждения за глоба не стряска жителите на ромската махала, които в близост до града са образували нерегламентирано сметище. Боклукът е затлачил близо 4 километровата канализация.
 
"Това е натрупано може би с годините назад, 20, 30, 40 години. Лошото е че това е средно дере, дерето се образува като водосборна зона. Не мога да кажа точно дали е на ромската махала тъй като целия град се използва за незаконно сметище и не можем да кажем че всичко това което се случва е само от ромите", това каза Иван Жабов - кмет Община Средец.
 
Кметът на Средец признава, че изпитва страх при всеки интензивен дъжд още от първото наводнение през 2015-та година. Временното почистване на отпадъци не било решение, затова местната власт изготвя доклад за комисията по бедствия и аварии и ще търси средства за спешен ремонт. Нужната сума е повече от 1 млн. и половина лева.