/ Thinkstock/Getty Images
"Освен да ни уплашат и стреснат, гларусите не могат да ни навредят сериозно физически. Характерно за тях е това, че са колониални, затова при навлизане в тяхна територия могат да станат агресивни". Това обясни пред Дарик - Варна председателят на Дружеството за защита на птиците Петър Янков. 

Според него, проблем с популацията на гларусите има и той трябва да бъде решен с хуманни методи. Тази птица не е защитен вид и може да се въздейства върху числеността й, добави специалистът. "В страни като Гърция и Испания например това вече се прави с хуманни методи и дава резултат", добави Петър Янков. 

Всички сме виждали как гларусите се спускат и събарят храна от ръцете на минувачите. Особено често това се случва в района на централния площад „Независимост”. Според Петър Янков, вина за това имаме и ние заради лекомислената си толерантност.

„В много заведения гларусите дори ходят по масите, хората ги хранят. Те разбират, че човекът не е страшен неприятел и тъй като са интелигентни, се възползват от ситуацията”, обясни Янков.