Шанс за Айтоския зоопарк
Шанс за Айтоския зоопарк / zoomania

Айтоският зоопарк може да бъде ремонтиран по програмата за трансгранично сътрудничество "България - Турция". Администрацията в Айтос вече работи по изготвянето на проекта, който трябва да бъде подаден за одобрение в средата на месец април.

Това съобщи за Дарик, Катя Костадинова от общината. Към момента точните параметри на финансирането не са известни. "Освен проекта за ремонт на зоокъта в Айтос, градът ще кандидатства и с второ предложение, което e с екологична насоченост", каза Костадинова.

"Надявам се предложението ни да бъде одобрено. Процедурата ще бъде дълга и трудна. Предполагам, че ще се наложи да изпълним този проект на етапи, за да не се наложи да местим животните в други градини в страната, което несъмнено ще изисква допълнителен финансов ресурс", каза от своя страна директорът на Зоопарк - Айтос, Росица Златева.

Общината разполага с изготвен проект за реконструкция на единствената в областта зоологическа градина от четири години. До този момент обаче предложението не е било внесено за финансиране по нито една от европейските програми, тъй като липсват механизми за финансирането на подобни атракциони. С проблема от години се сблъскват и други зоопаркове в България.

В края на миналия месец, общинските съветници в Айтос единодушно одобриха искането за кандидатстване по програмата за трансгранично сътрудничество "България - Турция". Кметът Васил Едрев пък вече е подписал споразумение за трансграничите проекти с община Узункьопрю.