Сделката за стария Хлебозавод-тема с продължение
Сделката за стария Хлебозавод-тема с продължение / netinfo

„Една общинска фирма е кредитирала частна фирма за година и един месец”, каза днес общинският съветник от СЕК Георги Манев по повод продажбата на имот на улица „Христо Ботев”13, част от активите на общинския Хлебозавод.

Става дума за сделка реализирана през 2006 година между “Хляб и хлебни изделия” ЕООД  и фирмата “Онтайм”, чийто собственик доскоро беше общинският съветник Ваклин Стойновски. По-късно самият Стойновски продаде сградата на друга фирма и в момента тя е със смесена собственост, включително и общинска.

Председателят на СЕК е инициатор за създаването на комисия към ОбС, която ревизира сделката и излезе със становище на последната сесия на местния парламент пред декември 2008 година. Тезата на Манев е, че тази сделка е ощетила общинската фирма и бургазлии. Според представената от него днес съдебно-икономическа експертиза става дума за над 770 000 лв. разлика между продажна и пазарна цена на имота и допълнителни лихви  от над 30 000 лв. Обект на дискусии е и продадена част от имота –сутерен, който не съответства на решението на ОбС от 2005 година с което се разрешава продажбата.

Отговорни за ощетяването според него, са бившият собственик на „Онтайм” Ваклин Стойновски и управителят на Хлебозавода Пенка Филева.

„Има решение на ОБС да бъдат заведени дела за пропуснати ползи и за лихвите, които трябва да се довнесат, това не е направено от страна на г-жа Филева, каза Манев днес. Той заяви, че настоява да и бъде потърсена отговорност, защо при тридневното забавяне на плащанията от страна на фирмата-купувач, не е завела иск за прекратяване на сделката още през 2006 година.

„Решението за завеждане на съдебен иск за частично разваляне на сделката за стария Хлебозавод ще бъде изпълнено в срок”. Така управителя на общинската фирма „Хляб и хлебни изделия” ЕООД Пенка Филева отговори на упреците на съветника Георги Манев, че „умишлено пази своя клиент, фирмата „Онтайм”, закупил сградата на стария Хлебозавод.

По думите на Пенка Филева до 19 януари 2009  решението на ОбС от 19 декември м.г не й е било връчено, и тя лично го е поискала от деловодството на съвета. В приетия документ пише, че трябва да се установи дали става въпрос за сутерена като обособена част от имота или не, поради което е поискала  поискано становище от главния архитект на общината.

„Срокът за изпълнение на решението на съветниците е 30 януари и аз ще го изпълня” –увери Филева. Тя допълни че, по сделката от 2006 година са извършени проверки от районна и окръжна прокуратура, които с влезли в сила актове са установили, че по нея няма извършени закононарушения от управителя на общинското дружество.

1.Файл-Георги Манев -общински съветник и лидер на партия СЕК

2.Файл-Пенка Филева -управител на фирма"Хляб и Хлебни изделия" ЕООД