Третокласници от СУ „Христо Ботев“ в кв. „Черно море“ подготвиха проект и видео, посветено на Бургас и неговия празник - Никулден.

Той е по идея на учителите Станимира Петкова и Веселина Николова и включва както екипна работа и роботика, логика и творчество, така и опознаване на местни забележителности, съобщиха от Община Бургас. 

Главните герои са озоботчета, облечени като момче и момиче ученици. Те обикалят през Бургас и показват колко щастливи са местните малчугани с всички красиви и полезни неща, които са направени за тях.

Пътешествието всъщност е на картон, на който са залепени различни забележителности. Необикновената екскурзия започва от остров „Света Анастасия“ и продължава към Морска гара, ПланетУм и Планетариума. Робо героите ни показват и реставрираната сграда на НХК и новият облик на Етнографския музей. Следващата спирка е свежата интерактивна библиотека, която за кратко време се превърна в новия модерен храм на духовността и е сред любимите места на най-малките бургазлии и техните семейства.

Показани са и прекрасните иновативни класни стаи, изградени по проект „Първокласно начало“ и съчетаващи най-доброто от европейския и световен опит в сферата на образованието. Към тях са добавени обновените и новоизградени спортни игрища и площадки, не само в дворовете на училищата и детските градини, но и кътовете за малчугани и откритите фитнеси из целия град.

Разбира се, учениците не пропускат и най-важното – забавленията. Бургас винаги е бил град, изпълнен с фестивали и концерти, но в последните години осигурява завидно количество приятни емоции на жителите си от всички възрастови групи.

Бургас празнува Никулден с богата спортна програма със специален гост - „златното момиче“ Стефани Кирякова

А последната спирка на озоботите-ученици е бъдещето – там където ни чака нова детска болница и нови училища в Бургас.

В града ще се проведе никулденски концерт.

В първата част на концерта, който ще започне в 17.30 часа на площад „Тройката“, ще бъдат изпълнени песни като „Бургаски вечери“, „Ах, морето“, „Здравей, как си, приятелю?“, „Имало в Бургас“, „Момчето, което говори с морето“, „Непознати улици“. Вълнуващо ще е да ги запее и публиката. 

Около 18.30 часа се очаква да бъдат „запалени“ елхата и празничното осветление на града.

Във втората част на концерта ще бъдат изпълнени по-бързи, отново бургаски песни, които да накарат публиката да танцува.

Ето имената на участниците, поканени от Община Бургас да пеят на тазгодишния Никулден:

Ева Найденова, Мария Мутафчиева, Стефан Илчев, Димитър Атанасов, Гергана Великова, ВА „Фортисимо“, Дует „Бургас“, Вокално трио Déjà vu, Група „Горещ пясък“, Група FOUR, Група „Силует“.