Протестна декларация за чешмата в Трънак
Протестна декларация за чешмата в Трънак / netinfo
Протестна декларация срещу възспоменателната чешма в руенското село Трънак, връчиха днес на областния управител на Бургас членове и симпатизанти на Български национален съюз и Политическо движение "Гвардия". На чешмата са изписани на турски език имената на тримата терористи, извършители на атентата на гара Буново през 1985 г.

Петнайсетина активисти начело с председателя на БНС Боян Расате се събраха на един от централните площади в Бургас и преминаха със знамена по улица “Александровска” до Областната администрация.

Настояваме да се предприемат дейстивия за ефективно разрушаване на този паметник на терористи, заяви Расате. Той смята, че ако това не стане, активисти на съюза може сами да съборят чешмата. И допълни, че не се  притеснява ако се стигне  до етнически сбълсъци.

Декларацията е подкрепена от СДС-Бургас, ВМРО-Бургас и Сливен, Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и други организации от Бургас. Тя ще бъде изпратена и до президента, НС и МС.

След атентата на гара Буново, в която загинаха невинни граждани, извършителите са осъдени на смърт и присъдите изпълнени. По-късно в родното място им място-село Трънак, община Руен, е издигната чешма в тяхна памет.През 1998 г. чешмата е разрушена по нареждане на областна прокуратура, но година след това е възстановена.