Повече плодове и зеленчуци за укрепване на имунитета
Повече плодове и зеленчуци за укрепване на имунитета / Impact Press Group, sxc.hu

С настъпване на зимния сезон и честата смяна на топли със студени дни се увеличават простудите, припомнят от Регионална здравна инспекция - Бургас. За периода от 9 до 15 януари в Бургаска област 172 души са се разболели от остри респираторни заболявания.

Специалистите обясняват, че самата простуда в много от случаите не е причина за заболяване, но тя предразполага за появата на по-тежки възпалителни процеси на дихателните пътища. Причинителите, които предизвикват възпалението, могат да бъдат както бактерии, така и вируси. За да не бъде податлива имунната система на инфекции, трябва да се вземат превантивни мерки.

За да се предпазим е необходимо да се храним рационално. По рядката консумацията на месни продукти и др. белтъци от животински произход ще ни предпази от инфекции. Препоръчително е да се приема пълноценна храна, осигуряваща достатъчно основни хранителни вещества от всички хранителни групи. Също да се намалят мазнините за сметка на плодове, зеленчуци, зърнени храни, продукти, съдържащи фибри, ядки, варива, богати на растителни белтъци, млечни продукти и др..

Трябва да се избягват местата, където се събират много хора, особено по време на грипна епидемия. Да се приемат билкови чайове и билкови таблети и хранителни добавки с доказан имуностимулиращ ефект - лайка, живовлек, мащерка, коприва и др.

Укрепване на имунитета е основното средство в борбата срещу простудните заболявания и грипа. Това се постига чрез активен двигателен режим, закалителни процедури, приемане на имуностимулиращи препарати.

При поява на симптоми на заболяване самолечението трябва да е само в рамките на противотемпературни и имуностимулиращи средства - аналгин, аспирин, парацетамол, витамини.